Oznam Colného úradu Prešov pre podnikateľskú verejnosť

04.04.2009 Celý región

Colný úrad Prešov oznamuje podnikateľskej verejnosti, že dňa 1. júla 2009 nadobudne účinnosť ustanovenie čl. 787 ods. 1 nariadenia Komisie (EHS) č. 2454/93, ktorým sa vykonáva nariadenie Rady (EHS) č. 2913/92, ktorým ...
Colný kódex Spoločenstva ukladá povinnosť podať vývozné colné vyhlásenie v elektronickej forme. Od tohto dňa musia všetky hospodárske subjekty podávať vývozné colné vyhlásenie len elektronicky. Elektronické colné vyhlásenia už nebudú mať papierovú formu a taktiež rozhodnutie v colnom konaní a potvrdenie výstupu tovaru z colného územia Spoločenstva bude len v elektronickej forme. Pri elektronickej komunikácií v rámci colného konania je potrebné použiť zaručený elektronický podpis v súlade s ustanovením § 32 ods. 3 zákona č. 199/2004 Z. z. Colný zákon a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Elektronická komunikácia v colnom konaní je realizovaná v súlade s legislatívou a podľa funkčnej a technickej špecifikácie Európskej komisie a Rady, ktorá je zverejnená na internetovej stránke www.colnasprava.sk v časti „El. komunikácia“ – „Podávanie colných vyhlásení v dovoze a vývoze“. Podávať vývozné colné vyhlásenia v elektronickej forme je možné už od 2. marca 2009.
V elektronickej forme je možné podať vývozné colné vyhlásenie:
• štandardné (kód „A“ v odseku 1),
• neúplné colné vyhlásenie (kód „B“ v odseku 1),
• zjednodušené (kód „C“ v odseku 1),
• dodatočné pri zjednodušenom postupe podľa čl. 76 ods. 1 písm. a), b) a c) Colného kódexu (kód „X“, „Y“ a „Z“ v odseku 1).

Nevyhnutné predpoklady pre elektronickú komunikáciu v colnom konaní sú:
• vytváranie a zasielanie štandardizovaných správ,
• vlastníctvo certifikátu vystaveného na hospodársky subjekt pre šifrovanie elektronických správ,
• vlastníctvo kvalifikovaného certifikátu vystaveného na osobu pre vytvorenie zaručeného elektronického podpisu (ďalej len „ZEP“),
• uzatvorenie zmluvy o poskytovaní služieb bezpečnej komunikácie s operátorom,
• uzavretie „Dohody o používaní elektronického podpisu pri využívaní vybraných elektronických služieb colnej správy“ medzi CR SR a používateľom elektronickej služby (deklarant/ručiteľ).
Bližšie informácie o podmienkach elektronickej komunikácie sú dostupné na internetovej stránke www.colnasprava.sk v časti „El. komunikácia“. V prípade otázok k postupu pri registrácii elektronickej komunikácie sa môžete kontaktovať na tel. číslo 02/48273264.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región